• Experts
 • Specialismen
 • EMN in beeld
 • Over ons
 • Contact
  • HomeEMN in beeld
   'Bij EMN kan ik mijn paardenkennis op nog meer manieren inzetten'
  Ga terug naar EMN in beeld

  'Bij EMN kan ik mijn paardenkennis op nog meer manieren inzetten'

  Met haar hippische achtergrond en kennis over de paardensector versterkt Esther van Leeuwen sinds twee jaar het agrarische expertiseteam binnen EMN specials. Vraag haar iets over het dier, het verzorgen en houden ervan, fokken, wedstrijden en zelfs over het temmen of de inzet van paarden voor therapieën, en ze beantwoordt je vraag met een glimlach van oor tot oor. Al die kennis zet ze maar al te graag in tijdens de expertises die zij verricht waarin hippische vraagstukken een rol spelen.
  • 7-5-2024
  • CED Group
  Delen:
  Kopieer naar klemboard

  Al van jongs af aan wist Esther zeker dat ze op paardrijles wilde. Toen het op haar twaalfde ‘eindelijk’ zover was, raakte ze al gauw verslingerd aan alles wat er op en om de manege gebeurde. Hele dagen bracht ze er door. ‘Daardoor duurde de middelbare school misschien wel wat langer’, lacht ze. ‘Maar ik had de tijd van mijn leven en leerde onwijs veel! Niet alleen over het stalmanagement, en het runnen van een manege, maar ook onder andere over de revalidatie, training en africhting van paarden.’ Naast bovengenoemde primaire kennis over de sector heeft Esther ook kennis opgedaan over de secundaire bedrijfstakken in de sector zoals het inzetten van paarden tijdens therapiesessies en ervaring in de nationale en internationale ‘marktplaats’ voor paarden.

  Studeren en avonturieren

  Hippische bedrijfskunde in Dronten bleek de perfecte vervolgstudie en ze vloog dan ook door de opleiding heen. Esther: ‘Omdat het zo dicht bij mijn interesses lag, absorbeerde ik alle kennis. Ik leerde over bedrijfskunde, de agrarische sector en op een professioneler niveau nóg meer over paarden. Een prachtige combinatie.’ Ondertussen was ze ook met haar eigen business begonnen: pony’s kopen, zadelmak maken en weer verkopen. ‘Ik haalde deze zelfs zelf op uit Engeland. Echt avonturieren en daardoor extra gaaf’, vertelt Esther met gedrevenheid. ‘Ik kwam te wonen op het erf van de boer waar ik voorheen mijn eigen pony stalde, en hier de mogelijkheid kreeg om mijn hobby uit te breiden en bedrijfsmatig een paardenhouderij te realiseren.’ Inmiddels is haar business de afgelopen jaren uitgegroeid tot volwaardige paardenhouderij bestaande uit pensionstalling en kleinschalig handel, fokkerij en opfok. Zij experimenteert graag met de effecten van de trainingsmethoden, technieken en middelen die vandaag de dag beschikbaar zijn om paarden duurzaam verder te trainen en in goede conditie te houden om zo ook actief te kunnen zijn in de wedstrijdsport. 

  Auto’s en verzekeringen

  Tijdens deze avonturen vindt ze het ook tijd voor een ‘serieuze’ baan, zoals ze het zelf noemt. Ze solliciteert bij een leasemaatschappij en komt te werken op de schade-afdeling en maakt kennis met verzekeringen, autoschades en experts. Esther: ‘Weer een hele nieuwe wereld, maar één waar ik de juiste uitdagingen kreeg. Toch vond ik het na 5 jaar welletjes. Ik miste uiteindelijk de diepgang en raakvlak met mijn passie. Ik wilde graag ergens mijn expertise van de agrarische en hippische sector kunnen inzetten, meer connectie met de rest van mijn leven creëren. Die kans kreeg ik bij EMN.’

  Gediplomeerd taxateur

  Binnen het agrarische team van EMN voelt Esther zich als een vis in het water. EMN zag de kennis en bevlogenheid die Esther had over de sector en bood haar de kans om een aanvullende opleiding hiertoe te doen. Esther is inmiddels gediplomeerd paardentaxateur en -makelaar. De volgende stap is een officiële registratie bij Federatie TMV of VRT, aldus Esther. Klanten weten haar inmiddels om haar gespecialiseerde hippische kennis te vinden. De inhoud van de opdrachten is divers en spelen zich voornamelijk af in de aansprakelijkheidshoek in de breedste zin van het woord. Hierbij gaat het zowel om schade aan paarden als om schade veroorzaakt door paarden. Denk aan een ontsnapte hond die een paard attaqueert tot een paard die schade toebrengt aan de omgeving. ‘Binnen deze dossiers voer ik dan ook zelf inspectie en taxatie aan paarden uit. Deze vaardigheid kan ik ook voor andere polissen en buiten verzekeringskwesties uitvoeren.’

   

  Perfecte combinatie

  Esther geniet van het feit dat ze haar hippische kennis en ervaring nu kan inzetten om andere paardeneigenaren en -ondernemers te helpen. De combinatie van haar persoonlijk praktische ervaring en haar hippische expertise is echt van toegevoegde waarde voor de dossiers die zij bij EMN behandeld. Esther geeft een mooi voorbeeld: ‘Een dossier over een dressuurpaard met letsel aan een hoefbeen opgelopen tijdens het bekappen door een hoefsmid. Het paard had na een periode van boxrust, diverse behandelingen, en opbouw van training ondergaan.

  De revalidatie verliep moeizaam en er was sprake van een daadwerkelijke waardevermindering van het paard. Als expert besprak ik de geschiedenis met de eigenaar. In overleg bracht ik het paard onder bij een paardenrevalidatiecentrum. Met de juiste professionals werd een strak maar realistisch revalidatieplan opgezet. Zo is het paard alsnog binnen een acceptabele periode hersteld. De schadekosten bleven beperkt en het paard heeft zijn waarde behouden Het feit dat ik alle partijen op deze manier heb kunnen helpen geeft zoveel voldoening!’

  Gerelateerde artikelen

  Artikel

  Een Warm Welkom voor Joost Hansté

  Joost Hansté, met technische opsporingsachtergrond, is nu een waardevolle aansprakelijkheids-expert na een succesvolle proefperiode. Gefeliciteerd en welkom bij ons team!
  Lees meer
  Artikel

  Succesvolle EMN Beaujolais Party Markeert Recordinteresse en Prestaties

  Rotterdam, 20 november 2023 - Op 16 november ontving EMN haar gewaardeerde opdrachtgevers bij restaurant Prachtig aan de Maas. Daar kende de EMN Beaujolais Party dit jaar een recordaantal aanmeldingen. Voor het eerst in decennia moest zelfs een 'deelnemersstop' worden afgekondigd, wat de immense populariteit van dit evenement binnen de verzekerings- en schaderegelingsbranche benadrukt.
  Lees meer
  Artikel

  EMN on tour, de tweede etappe

  Afgelopen donderdag 14 september verwelkomende EMN haar noordelijke- en oostelijke opdrachtgevers op het Buitengoed Weerwille te Ruinerworld. Na een sportieve pitch & put, werd de dag afgesloten met een BBQ.
  Lees meer
  EMN
  EMN - Part of CED Group
  © Copyright CED 2023
  Volg ons:LinkedIn
  Privacy policyAlgemene voorwaarden
  © Copyright CED 2023